Het weer in het Rensenpark 20 jaar geleden

21

De begintijd van het Noorder Dierenpark

Het Noorder Dierenpark opende op 27 mei 1935 de deuren. De oprichter was Willem Oosting. Willem was bezeten van dieren. Al jong kreeg hij van zijn vader een auto waarmee hij vele dierentuinen in binnen- en buitenland bezocht. Langzamerhand ontstond zijn plan om zelf een dierentuin te beginnen. De grond waarop die dierentuin moest komen, lag oostelijk van de Hoofdstraat en was van een tante van Willem. Na het overlijden van de tante konden Willem’s ouders een deel van de grond kopen. Een paar jaar later toverde Willem een groot deel van de familiegrond om tot een heus dierenpark en verwezenlijkte daarmee zijn jongensdroom.

Willem vond dat dieren in een dierentuin in een zo natuurlijk mogelijke omgeving moesten zijn. Dit had hij gezien in het ‘Hagenbecks Tierpark’ in Hamburg, een destijds uiterst modern park waar bezoekers de dieren konden zien zonder tralies.

De opening van het Noorder Dierenpark in 1935 was een groot succes en trok 5.000 mensen naar Emmen. De dierentuin werd snel bekend en het bezoekersaantal overtrof alle verwachtingen. Soms werden er zelfs speciale trams ingezet. Al snel kon grond naast het park worden aangekocht.

Willem trouwde in 1938 met tuinarchitecte Tineke Bosma. Ze besteedde veel tijd aan het groen in het park. Het echtpaar woonde eerst in een woning ten noorden van de entree. Enkele jaren later trokken ze in een nieuwe witte villa, tegenwoordig restaurant De Drommedaar.

Door teruglopende bezoekersaantallen raakte Willem gedesillusioneerd en wilde het park verkopen. Zijn zus Digna Gerritzen Oosting was mede-eigenaresse. Zij wilde het park absoluut niet verkopen, maar behouden voor de familie en de gemeenschap. Omdat Digna geen geld had, ging ze naar de gemeente. Ook de gemeente Emmen wilde het park graag laten bestaan omdat het zelfs toen nog zo’n 200.000 bezoekers trok. Na uitgebreide onderhandelingen werd het Noorder Dierenpark in 1970 voor de helft gemeentebezit en voor de helft familiebezit. Willem’s oudste dochter Aleid Oosting en haar man Jaap Rensen namen de directie op zich.