Het weer in het Rensenpark 20 jaar geleden

21

Het landgoed

In het centrum van het dorp Emmen lag vele eeuwen een parkachtig landgoed, het Willinge landgoed. Het landgoed omvatte zo’n tweehonderd jaar geleden de huidige woonwijk Oud Allee, het gebied van het Rensenpark en de gronden langs de oostkant van de Hoofdstraat vanaf de Minister Kanstraat tot de entree van het Rensenpark. Er was een grote renaissancetuin en vanaf het Willingehuis liep een 350 meter lange imposante hoofdlaan naar het oosten. Delen van deze meer dan tweehonderd jaar oude hoofdlaan kun je nog steeds herkennen in het Rensenpark. Op de plaats van ‘Oud Allee’ lag een bos.

Rond 1820 heeft burgemeester Willinge de inrichting van het landgoed drastisch laten veranderen. De renaissancetuin werd opgeruimd, nieuwe wegen en lanen werden aangelegd en ontwateringsloten werden gegraven.

Toen rond 1900 de spoorlijn naar Emmen werd aangelegd, veranderde de inrichting van het landgoed opnieuw. Op de lange oostlaan kwam de nieuwe spoorlijn. In plaats van koetsen reden er stoomtreinen. Het bos moest plaatsmaken voor de woonwijk Allee.